Ziedo mums!
Ziedo mums!

Kontakti

MAP

Fr. Candera ielā 4, Rīgā

+371 67500491

Pirmdiena - saziņa

Otrdiena - saziņa

Trešdiena - saziņa

Ceturtdiena - slēgts

Piektdiena - 10.00 - 17.00

Sestdiena - 10.00 - 17.00

Svētdiena - slēgts

Sazināties, rakstot e-pastu vai zvanot

Gada pārskats 2004

Dzīvnieku Drauga fonda un patversmes "Dzīvnieku Draugs" pārskats par 2014.gada paveikto.

Dzīvnieku Drauga Fonds

Izglītība

Dzīvnieku drauga fonds (turpmāk – Fonds) 2004.gadā turpināja iesāktās aktivitātes jaunatnes izglītošanā. Tika sagatavoti informējoši materiāli dzīvnieku aizsardzībā un labturībā skolu jaunatnei un patversmes apmeklētājiem. Rīgas Starptautiskās skolas vecāko klašu audzēkņiem tika dota iespēja nostrādāt patversmē sabiedrisko darbu vietējās komūnas labā, kā arī tika organizēts Dzīvnieku labturības dienas pasākums šajā skolā.

Pateicoties starptautiskās organizācijas „Compassion ir World Farming” atbalstam, saņemot finansējumu tūkstoti sterliņu mārciņu apmērā, tika sagatavoti informatīvie materiāli Lauksaimniecības Universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes studentiem par lauksaimniecības dzīvnieku labturību.

Fonds 2004.gadā sponsorēja dzīvnieku patversmes „Dzīvnieku draugs” direktores Solvitas Vības piedalīšanos starptautiskajā konferencē „Companion Animal Welfare”, kas notika Varšavā. Konferences mērķis bija iepazīstināt ar situāciju dzīvnieku labturībā patversmēs Austrumeiropas valstīs, kā arī sniegt informāciju patversmes politikas veidošanā, īstenošanā un patversmes menedžmentā.

Sadarbībā ar Karalisko Dzīvnieku aizsardzības biedrību (Lielbritānija) tika organizēts dzīvnieku patversmes „Dzīvnieku draugs” un „LKF Dzīvnieku aizsardzības grupas” pārstāvju 2 nedēļu prakse vienā no lielākajām dzīvnieku patversmēm Lielbritānijā – Southridge Animal Centre. Prakses mērķis – iepazīties ar dzīvnieku turēšanas noteikumiem, patversmes aktivitātēm un sadarbību ar citām institūcijām, lai, balstoties uz praksē iegūtajām zināšanām, organizētu apmācības 2005.gadā Latvijā. Šāds apmācību kurss notiks 2005.gada jūlijā, pateicoties Karaliskās Dzīvnieku aizsardzības biedrības finansējumam un personīgi biedrības Austrumeiropas departamenta vadītājai. Šāda apmācības kursa organizēšana ir nepieciešama, lai Latvijā sekmētu Eiropas dzīvnieku labtrurības standartu ieviešanu.

Fonds 2004.gadā organizēja tikšanos ar Pasaules dzīvnieku aizsardzības biedrības pārstāvjiem, lai pārrunātu attīstības stratēģiju ES jaunajām valstīm. Tika panākta vienošanās sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu organizēt apmācību kursu Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem par dzīvnieku labturības normatīvo bāzi.

Kampaņas

Analizējot situāciju dažādās pašvaldības un saņemot informāciju no iedzīvotājiem, Fonds organizēja informatīvo kampaņu pret dzīvojamo ēku pagrabstāvu aizbloķēšanu aukstajā laikā. Šī problēma jau vairākus gadus ir bijusi dzīvnieku aizsardzības aktīvistu uzmanības lokā. Kampaņas ietvaros tika sagatavots plakāts, kas tika izplatīts dažādās pašvaldībās, patversmēs un citās organizācijās.

Katru gadu Ziemassvētku un Jaunā gada uguņošanas laikā un pēc tās uz ielas un patversmēs nonāk daudz suņu, kas, baidoties no trokšņa, pazūd no saviem saimniekiem. 2004.gada decembrī Fonds organizēja informatīvu akciju „Lūdzu, klusumu!” – tika sagatavots plakāts un informatīvais buklets. Materiāli tika nosūtīti skolām, ievietoti interneta mājas lapā, par akciju tika informēta prese. Akcijas mērķis bija, informējot sabiedrību, samazināt to dzīvnieku skaitu, kas nonāk patversmēs pēc svētku uguņošanām.

Eiropas dzīvnieku labturības grupa (EIROGRUPA)

Fonda Valdes locekle Jūlija Grīnberga 2004.gadā piedalījās EIROGRUPAS sanāksmēs Briselē. EIROGRUPAS iniciatīvu un ieteikumu apspriešana notika gan Fonda Valdes sēdēs, gan, deleģējot pārstāvi, Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomē.

Fonda projekti vietējā komūnā

2004.gada jūnijā tika organizēts kopējs projekts ar vietējās komūnas iedzīvotājiem, lai sakoptu teritoriju – dīķi un tam piekļaujošos teritoriju - netālu no patversmes „Dzīvnieku draugs”. Teritorijas sakopšana ilga nedēļu. Fonds saņēma atbalstu no Rīgas Domes – tika atvests konteiners, lai savāktu atkritumus. Sakoptā teritorija nākotnē būs vieta pastaigām ar suņiem.

Fonds sagatavoja arī informējošu plakātu par atkritumu negatīvo ietekmi uz dzīvo dabu.

Patversme "Dzīvnieku Draugs"

Dzīvnieku aprūpe patversmē

2004.gadā patversmē „Dzīvnieku draugs” uzņemti 383 suņi 433 kaķi (uzņemto dzīvnieku vidū ir arī gulbji, kaijas, baloži, zīlītes, truši, pūces, kāmīši, dekoratīvās žurkas). Visiem patversmē uzņemtajiem dzīvniekiem tika nodrošināta veterinārmedicīniskā aprūpe – nepieciešamības gadījumā sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, dzīvnieki tika attārpoti un vakcinēti, visi pieaugušie dzīvnieki - sterilizēti vai kastrēti. Patversmē nonākušo savvaļas dzīvnieku un putnu aprūpē tika turpināta iesākta sadarbība ar Rīgas Zooloģisko dārzu (pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas „Dzīvnieku draugā” dzīvnieki tika nogādāti Zooloģiskajā dārzā turpmākajai rehabilitācijai). Pateicoties sadarbībai ar „Dzīvnieku veselības centru”, 2004.gadā Tādējādi „Dzīvnieku draugs” ir īstenojis starptautiski pieņemto dzīvnieku labturības standartu ieviešanu.

Dzīvnieku uzturēšanai (barības un medikamentu iegādei) iztērēti 9437 lati.

Viens no galvenajiem uzdevumiem arī 2004.gadā bija nodrošināt dzīvnieku rehabilitāciju un organizēt dzīvnieku adopcijas procesu.

No patversmes 2004.gadā adoptēti:

  • 341 suns (2003.g - 217),
  • 401 kaķis (2003.g. -119),
  • 3 truši, kanārijputniņš, dekoratīvā žurka un kāmītis.                       

Jaunie dzīvnieku īpašnieki ieradās patversmē ne tikai no Rīgas, bet arī Jūrmalas, Jelgavas, Ogres, Ādažiem, Limbažiem, Ventspils, Kuldīgas, Valmieras, Cēsīm, Talsiem, Madonas, Bauskas, Dzīvnieki ir aizceļojuši uz Igauniju, Zviedriju, Amerikas Savienotajām Valstīm.

2004.gadā tika īstenoti sekojoši principi dzīvnieku adopcijas politikā:

  • visi dzīvnieki tika vakcinēti, attārpoti, sterilizēti,
  • pirms adopcijas jaunie dzīvnieka īpašnieki tika intervēti, lai patversmes darbinieki pārliecinātos par jauno īpašnieku iespējām un principiem dzīvnieku turēšanā un varētu izvēlēties piemērotāko dzīvnieku,
  • jaunajiem dzīvnieka īpašniekiem tika sniegtas konsultācijas dzīvnieku labturībā un izdalīti informatīvie materiāli,
  • 2 nedēļu laikā pēc adopcijas, ja nepieciešams, patversme sniedza bezmaksas medicīnisko palīdzību no patversmes adoptētajiem dzīvniekiem.

Sadarbībā ar „Dzīvnieku veselības centru” (Rīgas Domes finansētā projekta ietvaros) tika organizēta palīdzība Rīgas pilsētas mazturīgo iedzīvotāju mājas un istabas dzīvnieku (kaķu un suņu) aprūpē – sniegta neatliekamā veterinārmedicīniskā palīdzība, veiktas operācijas un eitanāzija.

Kopumā 2004.gadā patversme „Dzīvnieku draugs” ir veikusi 30 suņu kastrēšanas un 50 suņu sterilizēšanas operācijas, 52 kaķu kastrēšanas un 100 kaķu sterilizēšanas operācijas.

2004.gadā patversmes teritorijā tika uzcelti 2 betonēti kucēnu pastaigu laukumi, lielais pastaigu laukums suņiem, kā arī uzsākta grīdu seguma nomaiņa patversmes ēkas 2.stāvā.

2004.gadā notika aktīva „Dzīvnieku draugs” līdzdalība tiesiskā regulējuma sakārtošanā dzīvnieku aizsardzības jomā:

1) piedalīšanās Dzīvnieku aizsardzības Ētikas padomē,

2) piedalīšanās Ministru kabineta noteikumu projektu sabiedriskajā apspriešanā,

3) dalība Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES) regulējuma ievērošanā un ideju popularizēšanā.

Izglītības programmas un pasākumi

2004.gadā „Dzīvnieku draugs” sagatavoja izglītojošās programmas par dzīvnieku aizsardzības, suņu un kaķu labturības jautājumiem – „Mēs esam pret cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem”, „Dzīvnieku sterilizēšanas nepieciešamība”, „Dzīvnieku adopcijas process patversmē,” „Dzīvnieki un bērni”, „Gados vecu dzīvnieku adopcija”, „Viss par kaķiem,” „Viss par suņiem”. 

2004.gadā patversmi ir apmeklējuši: Rīgas 45.vidusskolas, 34 vidusskolas, Zolitūdes ģimnāzijas, Imantas pamatskolas, Stāmerienas pamatskolas, Līvānu vidusskolas, J.Anmaņa Fantāzijas Akadēmijas, privātskolas “Latreija”, “ABC”, Latvijas Starptautiskā skolas skolēni.

Saldus un Līvānu jauniešu grupām sadarbība ar „Dzīvnieku drauga fonds” tika nolasīts lekciju kurss „Ievads dzīvnieku labturībā.” „Dzīvnieku draugs” konferenču zālē tika organizētas lekcijas dzīvnieku aizsardzības jautājumos.

Sadarbībā ar „Dzīvnieku drauga fondu” tika sagatavoti vairāki informatīvie materiāli jaunajiem suņu un kaķu īpašniekiem, kā arī organizētas vairākas informatīvās kampaņas un informatīvas dienas patversmes popularizēšanai. Patversmes darbinieki kopā ar brīvprātīgajiem palīgiem piedalījās masu skrējienā pa Rīgas ielām 1.maijā, tādējādi popularizējot dzīvnieku aizsardzības idejas un informējot sabiedrību par patversmē esošajiem dzīvniekiem.

Brīvprātīgo palīgu darbs 

Patversmē ir izveidojusies brīvprātīgo palīgu komanda (~20 cilvēki), kas strādā vairākos virzienos:

1)      dzīvnieku aprūpē,

2)      informatīvo materiālu sagatavošanā,

3)      patversmes interneta mājas lapas sagatavošanā,

4)      sadarbībā ar plašsaziņas līdzekļiem.

Pamatā brīvprātīgie ir skolu jaunatne un studenti, taču ir izveidojusies laba sadarbība ar vietējās apkaimes iedzīvotājiem (piem., ir organizētas talkas patversmes apkārtnes sakopšanā un uzlabošanā).

Patversme ir organizējusi jauno brīvprātīgo apmācības un nodrošinājusi obligātu vakcinēšanos pret trakumsērgu visiem, kas strādā ar dzīvniekiem.

2004.gadā kopumā brīvprātīgie patversmē ir nostrādājuši 320 astoņu stundu darba dienas.

Sabiedriskās attiecības

„Dzīvnieku draugs” īstenoto dzīvnieku aizsardzības principu, patversmes politikas un tajā esošo dzīvnieku popularizēšana tika īstenota arī sadarbībā ar dažādiem plašsaziņas līdzekļiem – Latvijas Radio II, „Radio SWH”, „European Hit Radio”, avīzēm „Vesti Segodnja”, „Vakara Ziņas”, „Reklāma”, „Avīze EN”, žurnāliem „Avene”, „Ļubļu”.

Ziemassvētku laikā, pateicoties Rīgas Domes atbalstam un televīzijas producentiem Jānim un Žanetei Rušeniekiem, Latvijas Nacionālās Operas jaunajā zālē tika rīkots labdarības koncerts patversmei „Dzīvnieku draugs”, kas bija arī pirmais labdarības koncerts veltīts dzīvniekiem Latvijā. Koncertā piedalījās M.Freimanis, G.Kalniņš, Lolita, N.Rutulis, grupas „Bet, bet”, „Dzelzs viks”, „The Hobos”, „Hospitāļu iela”, „Credo”, Dakota”.

Starptautiskā sadarbība, pieredzes apmaiņa, apmācības

Pateicoties „Dzīvnieku drauga fonda” atbalstam, 2004.gada 16.-20.maijā BO SIA „Dzīvnieku draugs” izpilddirektora vietniece S.Vība piedalījās starptautiskajā dzīvnieku labturības konferencē Varšavā. Konferencē bija pārstāvētas dažādu Eiropas valstu dzīvnieku aizsardzības organizācijas, dzīvnieku patversmes, kā arī konferencē piedalījās eksperti dzīvnieku labturības jautājumos. 17.maijā konferences dalībnieki apmeklēja Varšavas dzīvnieku patversmi. 18. un 19.maijā notika konferences plenārsēdes un atsevišķu darba grupu sanāksmes, kā arī pārrunāti aktuālāko dzīvnieku aizsardzības jautājumu loks, t.sk., atsevišķu valstu problēmas dzīvnieku aizsardzības tiesiskajā regulējumā.

2004.gada 8.-11.jūlijā Budapeštā notika Starptautiskā dzīvnieku labturības fonda (IFAW) organizētais seminārs „Savvaļas dzīvnieku un augu aizsardzība tirdzniecībā Centrālajā un Austrumeiropā”, kurā piedalījās nevalstiskās organizācijas no Lietuvas, Polijas, Latvijas („Dzīvnieku draugs”, Vides aizsardzības klubs), Čehijas, Slovākijas, Horvātijas, Slovēnijas, kurā piedalījās BO SIA „Dzīvnieku draugs” izpilddirektora vietniece S.Vība.

Semināra mērķis bija iepazīstināt dalībniekus ar galvenajām problēmām Vašingtonas konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES) normu ieviešana un monitoringā Centrālajā un Austrumeiropā. Tika nolasīti vairāki ziņojumi par atsevišķu Konvencijā minēto dzīvnieku un augu sugu aizsardzības problēmām tirdzniecībā Eiropā, kā arī par Starptautiska dzīvnieku labturības fonda aktivitātēm šajā jomā. Piem., Polijas organizācijas „Zrodla” pārstāvji analizēja pētījuma rezultātus par interneta monitoringu Polijā, lai konstatētu tirdzniecības ar neatļautajām dzīvnieku un augu sugām gadījumus, „Green Balkans” un Nitras Universitāte sniedza ieskatu par nacionālo dzīvnieku rehabilitācijas centru darbību. Seminārā tika apspriests XII CITES konferences pamatdokuments, kā arī nodibināta ciešāka saikne starp dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

No 2004.gada 3. līdz 19.oktobrim BO SIA „Dzīvnieku draugs” izpilddirektora vietniece S.Vība piedalījās Anglijas Karaliskās Dzīvnieku Aizsardzības biedrības (RSPCA) organizētajā pieredzes apmaiņas programmā patversmē „Southridge Animal Centre” (Londonā), specializējoties patversmes menedžmentā. Programmas laikā tika apgūta RSPCA dzīvnieku aizsardzības inspektoru pieredze un pieredze patversmes administratīvā darba un dzīvnieku aprites procesa organizēšanā, kā arī apmeklētas vairākas dzīvnieku patversmes Lielbritānijā un Karaliskās Dzīvnieku aizsardzības biedrības dzīvnieku hospitālis Londonā. Programmas laikā tika organizēta tikšanās ar RSPCA pārstāvjiem un apspriesta iespēja organizēt specializētu apmācības kursus dzīvnieku patversmju darbiniekiem Latvijā 2005.gada vasarā.