Adoptē mīluli!
Adoptē mīluli!

Kontakti

MAP

Fr. Candera ielā 4, Rīgā

+371 67500491

Pirmdiena - saziņa

Otrdiena - saziņa

Trešdiena - saziņa

Ceturtdiena - slēgts

Piektdiena - 10.00 - 17.00

Sestdiena - 10.00 - 17.00

Svētdiena - slēgts

Sazināties, rakstot e-pastu vai zvanot

Gada pārskats 2007

Dzīvnieku Drauga fonda un patversmes "Dzīvnieku Draugs" paveiktais 2007.gadā.

Dzīvnieku patversme

Uzņemtie un adoptētie dzīvnieki

2007.gadā patversmē “Dzīvnieku draugs” uzņemti 853 kaķi un 468 suņi. Uz jaunām mājām no patversmes ir izgājuši 672 kaķi un 357 suņi, 3 jūrascūciņas, 3 pundurtrusīši, 15 džungārijas kāmīši, 4 dekoratīvās žurciņas. Tas ir vēl lielāks skaits izglābto dzīvnieku nekā iepriekšējos gados. Mēs – „Dzīvnieku drauga” komanda priecājamies par padarīto un esam priecīgi arī par tiem daudzajiem laimīgajiem cilvēkiem, kuri, paņemot dzīvniekus no mūsu patversmes, ir ieguvuši patiesus draugus.

"Dzīvnieku draugs" pateicas visiem brīvprātīgajiem, kas ir dāvinājuši savu laiku mūsu patversmes dzīvnieku aprūpē - 2007.gadā tās ir 1232 darba stundas! Brīvprātīgo palīdzība ir nenovērtējama, bez šiem bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem "Dzīvnieku drauga" komandai būtu grūti vai pat neiespējami palīdzēt visiem, kas 2007.gadā nonāca patversmē "Dzīvnieku draugs".

Izdevumi un tehniskie uzlabojumi patversmē

Liels notikums februārī bija jaunā pastaigu laukuma izbūve patversmes suņiem. Iepriekšējais pastaigu laukums savu laiku bija nokalpojis un bija bojāts ne tikai no laika zoba, bet arī no daža laba patversmes iemītnieka asajiem zobiem. Jaunais laukums ir aprīkots ar speciāli metinātu žogu un vārtiem. Pastaigu laukums izmaksāja 4311 latus.

Jūlijā, pateicoties patversmes atbalstītājai Maijai un „Ēka-Centrs” meistariem, kaķēniem tika uzcelts jauns pastaigu laukums kaķēniem. Tagad mazie minči var pagozēties saulītē un padraiskoties ar jaunajām rotaļlietām un izbaudīt īstu kaķu bērnu dzīvi. Projekts izmaksāja 1276 latus.

Dzīvnieku drauga fonds

Projekti

Jūnijā īstenots Karaliskās biedrības cietsirdības novēršanai pret dzīvniekiem (RSPCA) atbalstītais projekts patversmes inventāra iegādei

„Dzīvnieku draugs” no RSPCA saņēma patversmes inventāru 4563,22 sterliņu mārciņu vērtībā, kuru saskaņā ar projekta noteikumiem izdalīja lietošanā Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētājām patversmēm Latvijā. Inventāru saņēma Bauskas, Ogres, Tukuma, Cēsu, Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas pilsētu patversmes.

Projekts „Pilsētas kaķu dzīve”

Jūnijā ar fondu "Ziedot" tika parakstīts līgums par labdarības projekta "Pilsētas kaķu dzīve" īstenošanu. Projekta mērķis bija radīt priekšnosacījumus bezsaimnieku kaķu skaita ierobežošanai Rīgas pilsētā, tā rezultātā veidojot veselu kaķu kolonijas. Projekts paredzēja pēc veterinārārsta apskates humāni iemidzināt ļoti vecus, slimus un savainotus pilsētas bezsaimnieku kaķus un kaķēnus, veselus un jaunus bezsaimnieku kaķus sterilizēt un kastrēt, iezīmējot kaķa kreiso ausi kā atpazīšanas zīmi par dzīvniekam veikto operāciju, pēc tam kaķus atlaist iepriekšējā dzīves vietā - kaķu kolonijā. Projekta īstenošanai bija pieejami ziedojumi 2148 latu apmērā. Projekts "Pilsētas kaķu dzīve" noslēdzās novembrī. Tā ietvaros tika veiktas 117 kaķeņu sterilizēšanas operācijas, 23 kaķu kastrēšanas operācijas, 82 eitanāzijas kopumā 2148 latu apmērā.

2007.gadā Eiropas Jaunatnes programmasBrīvprātīgais darbs” 9 mēnešu projekta ietvaros „Dzīvnieku draugs” uzņēma brīvprātīgo no Vācijas Suzannu Stefanu. Projekta laikā brīvprātīgā strādāja patversmē „Dzīvnieku draugs”, kā arī piedalījās Fonda akcijās un brīvprātīgo pasākumos.

Semināri un pasākumi

17.februāris – patversmes draugu diena!

17.februārī patversmē notika svētki patversmes draugiem un atbalstītājiem, brīvprātīgajiem, kā arī no patversmes adoptētajiem četrkājainajiem draugiem - 2006.gada laimīgāko stāstu personāžiem.

Par 2006.GADA SUNI tika atzīts pēc operācijām atlabušais Boriss, kuram līdz nonākšanai patversmē dzīvesstāsts bija ļoti skumjš. Boriss vairākus mēnešus klīda Dārziņos ar traumētām kājiņām. Līdzjūtīgi cilvēku viņu nogādāja patversmē un tad Borisa dzīve izmainījās... Tiklīdz par viņu tika ievietota informācija interneta mājas lapā, pieteicās ļoti daudzi, kuri gribēja adoptēt tieši Borisu. Pirmie atbrauca Timofejevu ģimene no Ķekavas. Svētkos piedalījās pats Boriss, viņa saimniece Ērika un viņa labākais draugs Andris.

Par 2006.GADA KAĶI tika atzīts 10 gadus vecais runcis Ņusiks (tagad gan viņu sauc citādi – Mekijs Nazis). Viņš patversmē nonāca pirms 2 gadiem, kad nomira Ņusika saimniece, kura viņu bija izglābusi kā mazu kaķēnu bez actiņas uz ielas... Viņu adoptēja Radziņas kundze no Mazsalacas, kura bija devusies uz patversmi, lai izglābtu pašu nelaimīgāko... Radziņas kundze ir pārliecināta, ka tieši Ņusiks ir vismīlīgākais kaķis pasaulē!

 

Īpaša nominācija – 2006.GADA LAIMĪGĀ ĢIMENE – tika piešķirta patversmē pērn ar tikko dzimušajiem pieciem kucēniem nonākušās suņu mammas Betiņas ģimenei. Viņas bērni nu jau ir lieli, šiverīgi suņuki, un visi dzīvo jaukās ģimenēs. Svētkos piedalījās mammītes Betiņas kucēni Rokijs, mazā Betiņa un Puncis.

22.martā „Dzīvnieku draugs” organizēja kārtējo semināru Latvijas patversmju darbiniekiem. Seminārā bija pārstāvētas Cēsu, Bauskas, Liepājas, Jūrmalas pilsētas patversmes, LKF dzīvnieku aizsardzības grupas patversme un patversme „Dzīvnieku draugs”. Seminārā piedalījās Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku aizsardzības uzraudzības daļas pārstāve L.Arājuma un Rīgas Domes Vides departamenta pārstāve K.Romančuka.

Patversmes darbinieku un brīvprātīgo palīgu izbraukuma seminārs

22.augusta pēcpusdienā patversmes darbinieki un brīvprātīgie viesojās brīnišķīgā vietā – lauku sētā Cēsu rajonā „Zaķīšos”. Šajā sētā draudzīgi dzīvo 100 truši, 50 kazas, dažnedažādi mājputni – zosis, vistas, pīles, suns un kaķis. Visi iemītnieki tiek turēti aplociņos, kur tiem ir iespējas brīvi staigāt. Kad ieradāmies „Zaķīšos”, kaziņas pat nebija mājās, jo bija devušās uz tālajām ganībām... Dzīvnieku draugiem tā bija īsta dzīvnieku paradīze...

Pēc „Zaķīšiem” izstaigājām Ieriķu dabas takas un sveicām brīvprātīgo no Vācijas Suzannu Stefanu dzimšanas dienā. Augusts Suzannai bija pēdējais mēnesis Latvijā Eiropas Jaunatnes programmas „Brīvprātīgais darbs” 9 mēnešu projektā. Mēs, patversmes komanda, un, protams, visi patversmes iemītnieki sakām lielu paldies Suzi par darbu patversmē un mīlestības dāvinājumu 9 mēnešu garumā.

No patversmes adoptēto suņu salidojums 2007

Tajā piedalījās 25 suņi, kuri sadalīja patversmes sarūpētās balvas nominācijās "Laimīgais stāsts", "Lielais nebēdnis", "Grācijas", "Mazie, ņiprie", "Miss un Misters 2007" (attēlā). Sadarbībā ar "Dzīvnieku veselības centru" visiem suņu īpašniekiem tika dota iespēja bez maksas čipēt savus mīluļus.

Seminārs par savvaļas dzīvniekiem

2007.gada 9. oktobrī Latvijas Ornitoloģijas biedrība (turpmāk – LOB) projekta ietvaros rīkoja savvaļas dzīvnieku rehabilitācijas problēmām veltītu semināru – diskusiju „Savvaļas dzīvnieku rehabilitācijas iespēju izvērtējums”. Seminārā piedalījās dažādu valstisko un nevalstisko organizāciju, t.sk., patversmes „Dzīvnieku draugs” pārstāvji. Vairums no organizācijām ikdienu saņem iedzīvotāju zvanus par bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem savvaļas putniem un zīdītājiem. Kā liecina LOB veiktās telefonaptaujas rezultāti, gadā dažādās iestādēs Latvijā tiek saņemti vismaz 500 zvani par bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem savvaļas dzīvniekiem. Salīdzinoši liels skaits zvanu tiek saņemts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā, biedrībā „Dzīvnieku SOS” un LOB, respektīvi, organizācijās, kuru funkcijās un iespējās neietilpst palīdzības sniegšana bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem savvaļas dzīvniekiem. Aptaujājot dzīvnieku patversmju pārstāvjus, tika konstatēts, ka vidēji 50% patversmju nav tehnisku iespēju izmitināt bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu savvaļas dzīvnieku, ap 50% patversmju bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu savvaļas dzīvnieku rehabilitācijai izmanto arī/tikai savu finansējumu. Būtiska problēma ir patversmju personāla sagatavotība – trūkst zināšanu par nepieciešamo terapiju un barošanas īpatnībām. Semināra dalībnieki vienojās, ka izvietos informāciju interneta mājas lapās, kā arī organizēs seminārus patversmju darbiniekiem ar LOB speciālistu piedalīšanos.

4.oktobris - Vispasaules dzīvnieku diena

2007.gadā, atzīmējot Vispasaules dzīvnieku dienu 4.oktobrī, pirmo reizi Latvijā ienāca viena no ļoti nozīmīgām un, mūsuprāt, ar patiesu labestību un mīlestību piepildītām šīs dienas tradīcijām – dievkalpojumi, kas veltīti mazajiem brāļiem. Dzīvnieki ir daļa no dievišķā, tāpat kā mēs, un dievkalpojumos šajās dienās, ir iespēja pabūt kopā ar Dievu, uzrunāt Dievu un pateikties Dievam gan vārdos, gan domās, gan darbos par mums dāvāto visa dzīvā brīnumu. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps J.Vanaga kungs atbalstīja „Dzīvnieku drauga fonda” lūgumu par šai dienai veltītu dievkalpojumu organizēšanu arī Latvijā. Mēs aicinājām visus, kas vēlējās pateikties Dievam par doto labestību un līdzcietību cilvēkā, pateikties mazajiem brāļiem par patieso draudzību, uzticību un viņu dievišķo sirds siltumu, tā bija iespēja nožēlot nepadarīto viņu labā, mazināt savu vājumu un dot solījumu vairot pasaulē labo. 4.oktobra vakarā Torņakalna baznīcā aizlūdzām par visiem tiem mūsu mazajiem brāļiem dzīvniekiem, kuri cieš sāpes izmēģinājumu laboratorijās, aizlūdzām par tiem, kuri tiek nogalināti medībās un kažokzvēru audzētavās, aizlūdzām par nogalinātajiem vēršu cīņās, aizlūdzām arī par tiem, kuri savu īso mūžu pavada fermās ieslodzīti šauros būros, aizlūdzām par tiem, kas mūžu pavada cirka izrādēs cilvēku izklaidei, aizlūdzām par visiem tiem, kas cieš badu un sāpes un tiem, kuriem pietrūkst cilvēka mīlestības, un lūdzām, lai Dievs palīdz visiem, kas grib darīt labu. Dievkalpojumu vadīja mācītājs Linards Rozentāls.

Informatīvā kampaņa „Lūdzu, klusumu!”

Decembrī jau trešo gadu pēc kārtas Fonds organizēja kampaņu, aicinot pasargāt dzīvniekus no uguņošanas trokšņa. Dzīvnieku īpašnieku vieglprātības un neuzmanības dēļ katru gadu pēc svētku salūtiem ir pastiprināti liels noklīdušo dzīvnieku, īpaši suņu skaits. Pēc svinībām dzīvnieku patversmēm ir saspringts darba laiks, jo zvana gan paši īpašnieki, kuru dzīvnieki ir pazuduši, gan arī cilvēki, kas redz noklīdušos un izmisušos dzīvniekus klaiņojam pa pilsētu. Kampaņas ietvaros tika izplatīti informatīvo bukleti un plakāti ar aicinājumu neņemt suņus līdz uz svētku pasākumiem un uguņošanām. Laikā no 22.decembra līdz 31.decembrim telekompānijā LNT tika rādīts video klips „Lūdzu, klusumu!”. Svētku laikā tika sniegtas intervijas radio un televīzijā. 6. Informatīvie materiāli „Vai dzīvnieki ir ētiski svarīgi?” Decembrī Fonds sagatavoja bukletus ar šādu nosaukumu. „Mēs izmantojam milzīgu skaitu dzīvnieku pārtikas ražošanā, kažokādu industrijā un zinātniskos eksperimentos. Dzīvnieki tiek turēti arvien industrializētākos apstākļos un pakļauti stresa pilnām un sāpīgām procedūrām. Šī izmantošana ir radījusi vajadzību pārdomāt mūsu morālās attiecības ar dzīvniekiem. Kā cilvēku, tā arī dzīvnieku intereses ir jāņem vērā vienlīdzīgi. Tādēļ dzīvnieku primārās intereses, kā palikt dzīvam un novērst ciešanas, nedrīkst tikt pārkāptas cilvēku iegribu un interešu dēļ, kā ērtības, izklaide un mode.”

Sabiedriskās attiecības

Fonds 2007.gadā sadarbībā ar TV5 raidījumu „Man mīļais draugs” sagatavoja sižetu sēriju par dažādām dzīvnieku aizsardzības tēmām un speciālu sižetu Vispasaules dzīvnieku dienai 4.oktobrī. (4.martā TV5 raidījumā „Man mīļais draugs” patversmes direktore S.Vība sniedza informāciju tām ģimenēm, kurās ir bērni un kuras vēlas, lai ģimenē ienāktu suns vai kaķis. Septembrī TV5 raidījumam "Mans mīļais draugs" tika sagatavoti divi sižeti - par Vispasaules dzīvnieku dienu un nelegālajām suņu īņām (7. un 28.oktobrī).

Sadarbībā ar LTV7 kanāla raidījumu "Šāvējgurķi" katru nedēļu tika sagatavoti sižeti par dzīvnieku aizsardzības un labturības tematiku. Raidījums ēterā bija katru sestdienu un svētdienu.

Visa gada garumā sadarbībā ar portālu www.petnet.lv katru mēnesi tika filmēti „Patversmes stāstiņi”, par patversmē esošajiem dzīvniekiem, kuri gaida jaunus saimniekus. Filmiņas varēja noskatīties gan patversmes mājas lapā www.dzd.lv, gan portālā www.petnet.lv.

Laikrakstā „Neatkarīgā Rīta Avīze” 4.oktobrī tika publicēts S.Vības raksts par Vispasaules dzīvnieku dienu, bet 5.oktobrī Latvijas radio – intervija par dzīvnieku aizsardzības aktualitātēm Latvijā. Žurnāla „36,6C” novembra numurā tika publicēta intervija ar patversmes brīvprātīgo Daigu Rozenšteini, kura brīvprātīgi patversmē strādā jau sesto gadu. Daiga, raksturojot sevi, saka: „Brīnišķīga sajūta – darboties tāpēc, ka gribu, nevis tāpēc, ka maksā.” 2006.gadā D.Rozenšteine ieguva balvu „Patversmes „Dzīvnieku draugs” zelta brīvprātīgais.”